Configuratie - Systeem - E-mail Instellingen

Voor het versturen van e-mail is een e-mail server nodig.
Standaard wordt de i-Reserve applicatie geleverd met een ingebouwde e-mail server.
Hier hoeft niets voor te worden ingesteld.

Er kunnen diverse redenen zijn om een andere e-mail server te gaan gebruiken.
De meest gebruikte reden is het verhogen van de kans om de e-mail goed af te leveren. M.a.w. te voorkomen dat de e-mails in de ongewenste e-mail terecht komen.

Voor het instellen van de uitgaande e-mail is een aparte configuratie pagina beschikbaar.
Deze is te vinden in Configuratie > Systeem > Uitgaande e-mail.

Grofweg zijn er enkele sets aan instellingen.

Mail server

Het instellen van een andere mail server gebeurt door een set aan instellingen die bij elkaar hoort.
Zo is er een Host+Port nodig om mee te verbinden en een gebruikersnaam+ wachtwoord voor authenticatie.
Daarnaast kan het zijn dat de verbinding via SSL plaats dient te vinden.
De beheerder van de mail server zou deze gegevens moeten aanleveren.

DKIM

DKIM kan worden ingezet om de e-mails te "ondertekenen".
Bij DKIM maakt de verzendende server (i-Reserve) met behulp van een ‘private key’ een cryptografische handtekening en voegt die toe aan de mail in de vorm van een zogenaamde DKIM-header. Een soort echtheidskenmerk dus.
In de DNS stelt u de ‘public key’ in die de ontvanger gebruikt om het echtheidkenmerk te controleren. Daarna kan de de private key worden ingesteld in het veld "DKIM private string" zodat uitgaande mail gesigneerd wordt en de ontvangende server de reeds gepubliceerde public key gebruikt om dit te valideren.

Het setje van DKIM bestaat meestal uit een domein + selector + private key.
Deze kunnen bijvoorbeeld aangemaakt worden via https://www.zerobounce.net/services/dkim-generator.html

Het veld private key bevat normaal gesproken een begin en een eind tag. In de vorm van "-----BEGIN RSA PRIVATE KEY-----" en "-----END RSA PRIVATE KEY-----"